vaststelling data Algemene Vergaderingen 2015

De data van deze vergaderingen zijn inmiddels vastgesteld en opgenomen in de kalender:
AV 15-1 zaterdag 25 april 2015 te EGCC, Amstelveen, inloop 14:00 uur,
AV 15-2 zaterdag 7 november 2015 te EGCC, Amstelveen, inloop 14:00 uur.
Het verslag van de laatste Algemene Vergadering (AV 14-2) is te vinden onder
NGoB/Jaarstukken/AV 15-1.

Bulletin oktober 2014

In deze editie weer een aantal mooie verslagen met foto's, het laatste nieuws, de toernooikalender en go problemen waarmee je zelf aan de slag kan!

25 th international amateur Pair Go Championship

Dit jaar werd het vijfentwintigste wereldkampioenschap ParenGo gehouden in Tokio.
Omdat het de 25e keer was werd dit keer een extra uitgebreid evenement georganiseerd. Er was het eerste studenten ParenGo kampioenschap en een speciaal Pro match ParenGo en als kers op de taart werden er nog 25 gasten uitgenodigd, de zogenaamde PairGo promotional Partners.
Tot mijn grote vreugde was ik een van de genodigden zodat ik niet alleen kon genieten van een leuk toernooi, maar ook nog mocht aanzitten aan het speciale banket in een vijfsterrenhotel in Tokio.
Leuk om te zien was ook de speciale fotowand met herinneringen aan 25 jaar WK ParenGo en een fotowand met foto’s van deelnemers en van hun historische kostuums. De Duitse delegatie had dit jaar wel een heel speciale historische outfit gekozen. Zij kwamen opdraven in een voetbal tenue met bijbehorende schmink … gelukkig werden de Engelsen gekozen als best dressed couple. Er werden ook ervaringen uitgewisseld over promotie van ParenGo over de wereld en een van de dingen die opviel was dat er meer en meer twee generaties Paren Go wordt gespeeld Vaders met dochters, moeders met zonen of trotse grootvaders met kleindochters.
Misschien een idee om in Nederland ook eens zo’n toernooi te organiseren waarbij het meer om het plezier en het samenspelen gaat dan om het winnen….

Groetjes uit Tokio
Martin Finke

Zeno van Ditzhuijzen winnaar Indis 2014

Afgelopen weekend is het Indis afgerond, en niet geheel onverwacht (gezien zijn rating en training in China) heeft Zeno het ongeslagen weten te winnen (8-0). Rudi is knap tweede geworden met 7 overwinningen, en René A. completeert de top drie met 6 punten. Daarna Merijn, Sjoerd K. en Kim, die dus met vijf punten ook naar het NK mogen. En voor zover ik weet zijn maar liefst 7 NK plekken beschikbaar, wat zou betekenen dat ook Herman zich plaatst. (met 4 punten), en Erik H. eerste reserve is. Klik hier voor de complete uitslag.

Masters of Go Amsterdam

Zondag is Masters of Go Amsterdam afgesloten met het toernooi waarbij serieuze prijzen waren te winnen. Onder de vijf deelnemers aan het MoG waren twee absolute beginners, Oscar en Isja, en Lieuwe, die vóór de cursus al enkele partijen had gespeeld. Na 4 keer op de donderdagen rondetafel-go te hebben gedaan met Robert Rehm 5d, waarbij in opeenvolgende lessen een partij van begin tot eind was gespeeld, moesten de deelnemers klaar zijn voor de grote strijd. Het was ongemeen spannend!

Uiteindelijk was de winnaar geen verassing: Simen, al op internet 7e kyu. Maar waren het de zenuwen dat hij op een cruciaal moment in één van de partijen een belangrijke zet over het hoofd zag en zijn tegenstander weer kansen gaf in de partij?

Gedeeld op de tweede plaats kwamen Lieuwe, Oscar en Sebastiaan met 3 punten. Sebastiaan15e kyu is al lid van de Go bond en deed dus buiten mededinging mee, daarom moesten Oscar en Lieuwe in een vluggertje, van 12 minuten elk, uitmaken wie recht had op de 2de

De toeschouwers waren door scheidsrechter Robert Rehm streng geïnstrueerd dat ze op geen enkele manier ook maar een kik mochten geven. Dat was maar goed ook, want de partij was nagelbijtend spannend. Uiteindelijk won Lieuwe en kon hij de GoPro Hero3 White Edition mee naar huis nemen. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde Masters of Go. Op de Intree hebben we veel eerstejaarsstudenten de regels van het spel kunnen uitleggen. Voor de cursus was gekozen voor rondetafel-go. Dat is een goede format om beginners met alle aspecten van het spel vertrouwd te maken. Enthousiast geworden door de fantastische manier waarop Robert les gaf hebben de sterkere spelers wellicht bij de laatste lessen te veel moeilijke vragen gesteld waardoor het voor de beginners moeilijker werd om alle variaties te volgen. Het afsluitende toernooi was een waardige manier om deze cursus af te sluiten.

Is deze formule voor herhaling vatbaar? Dat is iets wat in de evaluatie met alle deelnemende steden ter sprake moet komen. Dat de organisatoren er veel van hebben geleerd is zeker waar. Sommige elementen waren zeer geslaagd andere dingen zullen een volgende keer anders moeten worden gedaan.

-- Roel van Kollem

Uitnodiging

Algemene Vergadering NGoB 14-2
op zaterdag 1 november 2014
Graag nodigt het bestuur van de Nederlandse Go Bond alle verenigingen en individuele leden van de NGoB uit om de Algemene Vergadering op zaterdag 1 november 2014 bij te wonen.
De vergadering vindt plaats in het EGCC, Schokland 14 in Amstelveen.

KOFFIE EN INLOOP VANAF 14.00 UUR.

Agenda

1. Opening om 14.30 u
2. Mededelingen
− Bijeenkomst voorzitters en vrijwilligersdiner op zaterdag 6 december
3. Vaststelling agenda
4. Verslag
− AV 14-1 van 27 april 2014 Bijlage 1
5. Bestuur en Beleid
− Vacatures
− Bestuursstatuut
6. Secretariaat
− Website
− Jaarplan 2015 Bijlage 2
7. Financiën
− Begroting 2015 Bijlage 3
8. Communicatie
− Nieuwsbulletin
− Jaarboek/beginnersboek
9. Topsport
− EYGC te Zandvoort
− Internetcompetitie met besprekingen
10. Wedstrijdsport
− NGC
11. Breedtesport
− Masters of Go 2014
12. Rondvraag
13. Sluiting rond 16.30 u
BORREL

Bulletin september

In het bulletin lees je van alles over het Europees Go Congres dat in Sibiu, Roemenië plaatsvond. Daarnaast krijgen we van Floor een kijkje bij Zomergo, reisde Erik af naar New York en schreef Bart een verslag over het Delfts Toernooi. Ook veel kort nieuws, een nieuwe Ladderprijsvraag en veel aankondigingen van naderende toernooien.

Bulletin juli-augustus

In dit zomernummer aandacht voor het Utrechtse Toernooi dat eind juni plaatsvond en voor de World Amateur Go Championships waarnaar Merlijn uitgezonden was.

Tussenstand Indis

Afgelopen weekend zijn de eerste 4 ronden van het Indis gespeeld, twee deelnemers hebben alle partijen gewonnen: Zeno van Ditzhuijzen en René Aaij.
Alle uitslagen zijn te bekijken op de NK site
Ronde 5 t/m 8 worden gespeeld op 18 en 19 oktober in het EGCC: Schokland 14, Amstelveen.

How To Catch A Chess Cheater

Via de website van de Amerikaanse bond vond ik een mooi artikel over schakers.

How To Catch A Chess Cheater: Ken Regan Finds Moves Out Of Mind
By Howard Goldowsky
June 1, 2014

Hierin wordt beschreven hoe door middel van het beoordelen van de kwaliteit van zetten van schaakspelers en het vergelijken ervan met door computers voorspelde zetten schaakfraudeurs worden opgespoord. Met een aantal smakelijke voorbeelden van betrapte fraudeurs.
Gelukkig hebben we bij Go hier nog geen last van maar het blijft iets om een oogje op te houden.

Praktijkregels voor Go spelers over het gebruik van smartphones/tablets e.d bij een partij : ze mogen alleen gebruikt worden om een partij te noteren.
Nadat de zet op het bord gedaan is mag de zet pas worden genoteerd in het programma (anders kan het programma waarschuwen voor autoatari's en dergelijke. De scheidsrechter mag hierop controleren en de tegenstander mag de scheidsrechter hierom vragen.
Bij Bridge is het bij serieuze toernooien verboden om een telefoon of computer mee te nemen in de speelzaal (voor iedereen behalve arbiters)en daar wordt op gecontroleerd. Ik hoop dat we dit bij Go niet nodig gaan hebben en dat we het spelletje / de denksport eerlijk blijven spelen .
Hier www.uschess.org vind je het complete artikel.

Pagina's