44 th Amsterdam International Go Tournament, Ascension Day weekend, May 14-17, 2015

The organization of the tournament is in full swing. As one of the major European tournaments, with international participation we are working on an interesting programme for both strong players and kyu players. Traditionally we have a Blitz tournament on the wednesdayevening before the tournament and as we have done in the preceding years there is a rapid tournament sponsored by DNM. This year that will be held on friday. The main tournament rounds will be on Thursday, Saturday and Sunday only. All participants in the main tournament can, therefore, participate in the rapid tournament.
See the tournament website: http://goinamsterdam.nl/tournaments/amsterdam/
Discount for online preregistration before April 1st (no joke):
http://goinamsterdam.nl/tournaments/amsterdam/tournament-fee-and-payment...
Free and cheap lodging is available. For more information see the tournament site.
Have a look at the photos of previous tournaments:
http://goinamsterdam.nl/tournaments/amsterdam/photos/
In short: preregister right away and tell your friends about it!

European Youth Go Championships

Volgend jaar wordt dit jaarlijks kampioenschap gehouden in Nederland en wel te Zandvoort.
Dit toernooi, met de naam EYGC, wordt dan ook georganiseerd door de NGoB en het EGCC.
Het organisatiecomité heeft een website ingericht en geeft nieuwsbrieven uit.
Hierbij het eerste exemplaar waarin belangrijke feiten (voor welke deelnemers, wanneer, waar etc.) staan vermeld.
En vanuit het bestuur tegelijkertijd de oproep om dit bericht zoveel mogelijk te verspreiden!

Bulletin november 2014

In deze editie twee mooie verslagen: Nicole vertelt over het Brabants toernooi en Herman doet verslag van het INDIS.
En, naast het tweede deel van het feuilleton "Heilig Bedrog" een onoplosbaar leven-en-dood probleem!

Karen & Koen winnen NK parengo 2014

Het NK parengo werd dit jaar gehouden in de kantine van Sporthal IJburg, samen met een Rapid toernooi. Het was dit jaar goed bezet met maar liefst acht paren.
Qua dangraden waren Marika en Alexander duidelijk favoriet, maar dat werkt niet altijd zo bij parengo, en halve punten vallen wel eens aan de verkeerde kant. De finale was dit keer tussen Karen & Koen en Marianne & René, maar we konden onze titel duidelijk niet prolongeren.
De sfeer was zoals zo vaak bij parengo uitstekend, en de lunch bij Tante Til droeg daar zeker ook aan bij. Al met al een zeer geslaagd toernooi.

Nederlands kampioenschap parengo 2014 - Eindstand

Pl Naam 1 2 3   Pt WP
1 Karen Pleit - Koen Pomstra 5+ 2+ 4+    3  5 
2 Els Buntsma - Merijn de Jong 3+ 1- 6+    2  6
3 Marika Dubiel - Alexander Eerbeek 2- 7+ 5+    2  4
(4) Marianne Diederen - René Aaij 8+ 6+ 1-    2  4
5 Justyna Kleczar - Kim Ouweleen 1- 8+ 3-    1  5
(6) Tamara Havik - Ming Au 7+ 4- 2-    1  5
7 Yvonne Roelofs - Michiel Eijkhout 6- 3- 8+    1  3
8 Marieke Overbeek - Wim Jan Hulzebos 4- 5- 7-    0  4

Foto voorgrond: Wim-Jan en Marieke in actie tegen Michiel & Yvonne; achtergrond: Alex & Marika tegen Kim & Justyna

vaststelling data Algemene Vergaderingen 2015

De data van deze vergaderingen zijn inmiddels vastgesteld en opgenomen in de kalender:
AV 15-1 zaterdag 25 april 2015 te EGCC, Amstelveen, inloop 14:00 uur,
AV 15-2 zaterdag 7 november 2015 te EGCC, Amstelveen, inloop 14:00 uur.
Het verslag van de laatste Algemene Vergadering (AV 14-2) is te vinden onder
NGoB/Jaarstukken/AV 15-1.

Bulletin oktober 2014

In deze editie weer een aantal mooie verslagen met foto's, het laatste nieuws, de toernooikalender en go problemen waarmee je zelf aan de slag kan!

25 th international amateur Pair Go Championship

Dit jaar werd het vijfentwintigste wereldkampioenschap ParenGo gehouden in Tokio.
Omdat het de 25e keer was werd dit keer een extra uitgebreid evenement georganiseerd. Er was het eerste studenten ParenGo kampioenschap en een speciaal Pro match ParenGo en als kers op de taart werden er nog 25 gasten uitgenodigd, de zogenaamde PairGo promotional Partners.
Tot mijn grote vreugde was ik een van de genodigden zodat ik niet alleen kon genieten van een leuk toernooi, maar ook nog mocht aanzitten aan het speciale banket in een vijfsterrenhotel in Tokio.
Leuk om te zien was ook de speciale fotowand met herinneringen aan 25 jaar WK ParenGo en een fotowand met foto’s van deelnemers en van hun historische kostuums. De Duitse delegatie had dit jaar wel een heel speciale historische outfit gekozen. Zij kwamen opdraven in een voetbal tenue met bijbehorende schmink … gelukkig werden de Engelsen gekozen als best dressed couple. Er werden ook ervaringen uitgewisseld over promotie van ParenGo over de wereld en een van de dingen die opviel was dat er meer en meer twee generaties Paren Go wordt gespeeld Vaders met dochters, moeders met zonen of trotse grootvaders met kleindochters.
Misschien een idee om in Nederland ook eens zo’n toernooi te organiseren waarbij het meer om het plezier en het samenspelen gaat dan om het winnen….

Groetjes uit Tokio
Martin Finke

Zeno van Ditzhuijzen winnaar Indis 2014

Afgelopen weekend is het Indis afgerond, en niet geheel onverwacht (gezien zijn rating en training in China) heeft Zeno het ongeslagen weten te winnen (8-0). Rudi is knap tweede geworden met 7 overwinningen, en René A. completeert de top drie met 6 punten. Daarna Merijn, Sjoerd K. en Kim, die dus met vijf punten ook naar het NK mogen. En voor zover ik weet zijn maar liefst 7 NK plekken beschikbaar, wat zou betekenen dat ook Herman zich plaatst. (met 4 punten), en Erik H. eerste reserve is. Klik hier voor de complete uitslag.

Masters of Go Amsterdam

Zondag is Masters of Go Amsterdam afgesloten met het toernooi waarbij serieuze prijzen waren te winnen. Onder de vijf deelnemers aan het MoG waren twee absolute beginners, Oscar en Isja, en Lieuwe, die vóór de cursus al enkele partijen had gespeeld. Na 4 keer op de donderdagen rondetafel-go te hebben gedaan met Robert Rehm 5d, waarbij in opeenvolgende lessen een partij van begin tot eind was gespeeld, moesten de deelnemers klaar zijn voor de grote strijd. Het was ongemeen spannend!

Uiteindelijk was de winnaar geen verassing: Simen, al op internet 7e kyu. Maar waren het de zenuwen dat hij op een cruciaal moment in één van de partijen een belangrijke zet over het hoofd zag en zijn tegenstander weer kansen gaf in de partij?

Gedeeld op de tweede plaats kwamen Lieuwe, Oscar en Sebastiaan met 3 punten. Sebastiaan15e kyu is al lid van de Go bond en deed dus buiten mededinging mee, daarom moesten Oscar en Lieuwe in een vluggertje, van 12 minuten elk, uitmaken wie recht had op de 2de

De toeschouwers waren door scheidsrechter Robert Rehm streng geïnstrueerd dat ze op geen enkele manier ook maar een kik mochten geven. Dat was maar goed ook, want de partij was nagelbijtend spannend. Uiteindelijk won Lieuwe en kon hij de GoPro Hero3 White Edition mee naar huis nemen. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde Masters of Go. Op de Intree hebben we veel eerstejaarsstudenten de regels van het spel kunnen uitleggen. Voor de cursus was gekozen voor rondetafel-go. Dat is een goede format om beginners met alle aspecten van het spel vertrouwd te maken. Enthousiast geworden door de fantastische manier waarop Robert les gaf hebben de sterkere spelers wellicht bij de laatste lessen te veel moeilijke vragen gesteld waardoor het voor de beginners moeilijker werd om alle variaties te volgen. Het afsluitende toernooi was een waardige manier om deze cursus af te sluiten.

Is deze formule voor herhaling vatbaar? Dat is iets wat in de evaluatie met alle deelnemende steden ter sprake moet komen. Dat de organisatoren er veel van hebben geleerd is zeker waar. Sommige elementen waren zeer geslaagd andere dingen zullen een volgende keer anders moeten worden gedaan.

-- Roel van Kollem

Pagina's