How To Catch A Chess Cheater

Via de website van de Amerikaanse bond vond ik een mooi artikel over schakers.

How To Catch A Chess Cheater: Ken Regan Finds Moves Out Of Mind
By Howard Goldowsky
June 1, 2014

Hierin wordt beschreven hoe door middel van het beoordelen van de kwaliteit van zetten van schaakspelers en het vergelijken ervan met door computers voorspelde zetten schaakfraudeurs worden opgespoord. Met een aantal smakelijke voorbeelden van betrapte fraudeurs.
Gelukkig hebben we bij Go hier nog geen last van maar het blijft iets om een oogje op te houden.

Praktijkregels voor Go spelers over het gebruik van smartphones/tablets e.d bij een partij : ze mogen alleen gebruikt worden om een partij te noteren.
Nadat de zet op het bord gedaan is mag de zet pas worden genoteerd in het programma (anders kan het programma waarschuwen voor autoatari's en dergelijke. De scheidsrechter mag hierop controleren en de tegenstander mag de scheidsrechter hierom vragen.
Bij Bridge is het bij serieuze toernooien verboden om een telefoon of computer mee te nemen in de speelzaal (voor iedereen behalve arbiters)en daar wordt op gecontroleerd. Ik hoop dat we dit bij Go niet nodig gaan hebben en dat we het spelletje / de denksport eerlijk blijven spelen .
Hier www.uschess.org vind je het complete artikel.

Bulletin 4

Het bulletin is beschikbaar voor leden na inloggen onder diensten
bij Tijdschrift, nr 248.
Deze vierde versie van het digitale bulletin bevat bijdragen van Go Club Den Bosch en Groningen. Tevens kan je hier alles lezen over de voorjaarsronde van het NGC.
Wel lid maar het bulletin niet ontvangen? Geef je e-mailadres door aan redactie@gobond.nl.

Michiel tel wint Utrechts toernooi

Traditiegetrouw is het mooi weer als het Utrechts toernooi gehouden wordt, zo ook dit jaar. Dat kwam dit jaar extra goed uit want op zaterdagavond was er een gezellige boottocht in een sloep door de Utrechtse grachten voor de deelnemers van het toernooi. Daarbij een zelfgekookt buffet (met dank aan Karen en Lisanne). Daarna werd er in café de Stichtse 's avonds nog volop gevluggerd.
Er deden dit jaar 50 Go spelers mee met het Utrechts toernooi.

Winnaar werd Michiel Tel uit Utrecht (ongeslagen!!), een tweede plaats voor Geert Groenen en een derde plek voor Rudi Verhagen. Vier uit vijf scoorde Octavian Partenie (heel knap om als eerste kyu van een eerste en van een derde dan te winnen). Martin Finke en Paul de Waal lukte het ook om vier punten te scoren.

Volledige resultaten komen snel in de Europese database.

Volgend jaar derde weekend van Juni maar vast reserveren voor Het Utrechts toernooi 2015.

Go in Duketown gewonnen door Dave de Vos

Op deze hete tweede pinksterdag werd in Den Bosch het tweede Go in Duketown toernooi gespeeld. Met 41 deelnemers was het toernooi zeer goed bezet. Alle partijen werden met volledige voorgift gespeeld en dat leverde vele onverwachte uitslagen op.

Het toernooi werd gewonnen door Dave de Vos, die op weerstandspunten Michiel Tel en Jorik Mandemaker voorbleef. De unieke wisseltrofee is dus nu een jaar in handen van Dave die 'm overneemt van Frank Janssen.

Bulletin 3

Het bulletin is beschikbaar voor leden na inloggen onder diensten
bij Tijdschrift, nr 247.
Deze derde versie van het digitale bulletin bevat toernooiverslagen van o.a. het studenten Go toernooi in Hong Kong en de Martinicup.
Wel lid maar het bulletin niet ontvangen? Geef je e-mailadres door aan redactie@gobond.nl.

Computergo maakt vorderingen...

Een vriend maakte me attent op een mooi artikel dat gescooped werd door VPRO tegenlicht.

Een mooi achtergrond artikel over computer Go en een verslag van de partij die net gespeeld werd tussen Crazy stones en Norimoto Yoda (9e dan prof). De computer kreeg vier stenen voor en ….. won…
Computerprogramma’s blijven vooruitgaan ….

Het hele artikel staat op: http://www.scoop.it/t/tegenlicht/p/4021285737/2014/05/14/the-mystery-of-...

http://www.wired.com/2014/05/the-world-of-computer-go

Veel leesplezier
Martin Finke

Amsterdam International Go Tournament - 29 mei - 1 juni 2014

Het Amsterdam International Go Tournament (donderdag 29 mei - zondag 1 juni 2014) zal het sterkste in jaren zijn. Tot nu toe hebben zich al 4 7e dans, 6 6e dans, 4 5e dans en 6 4e dans vooringeschreven en er zullen er zeker nog enkelen volgen. We kunnen nu al op spelers uit 16 landen rekenen.

Het evenement bestaat dit jaar uit 5 toernooien:

* Het Amsterdam International Go Tournament (main tournament, hoofdtoernooi)
* Het CEGO EGF Pro Qualification Tournament
* Het Batavia Vluggertoernooi
* Het DNM Rapidtoernooi
* Het Kunwa Kindertoernooi

Lees meer en schrijf je in op Amsterdam International Go Tournament 2014.

zomergo niet in de schoolvakantie

Wilde ik dit jaar (voor het eerst) mee gaan doen aan het zomergo, tezamen met mijn twee dochtertjes, blijkt het zomergo (dit jaar?) niet in de zomervakantie van de "noordelijke" provincies te vallen. Op maandag 18 augustus moeten alle scholieren uit
•Groningen;
•Friesland;
•Drente;
•Overijssel;
•Noord-Holland;
•Flevoland (met uitzondering van Zeewolde);
•Hattem; en
•Eemnes
weer naar school.
Jammer, maar misschien kiezen de organisatoren volgend jaar een beter datum?
(Rob van Aurich)

Pagina's