Groningen overtuigend kampioen in voorjaarscompetitie

Deze zaterdag, 30 juni, werden de laatste partijen van het seizoen gespeeld in de Nederlandse Go Competitie. Er waren dit keer 24 teams, helaas weer eentje minder dan vorig seizoen, en daardoor werd er dit keer gespeeld in slechts vier poules, van elk zes teams, waar dat in vorige seizoenen nog vijf poules waren met vijf of zes teams. Voordeel was wel dat alle teams zo vijf matches kregen.

In de derde klasse bleef het tot het eind spannend. Groningen 4 had alles nog gewonnen, maar allemaal met 2-1, en speelde tegen Den Haag 4, wat al een match verloren had maar bij winst op bordpunten boven Groningen 4 zou eindigen. Groningen 4 hield zijn zegereeks vol met opnieuw een 2-1 en won de poule dus op de efficiëntst mogelijke manier. Slechts 10 bordpunten in 5 matches, maar wel alles gewonnen. Nijmegen/Wageningen 2 werd tweede met 11 bordpunten, eentje meer dan Groningen 4 dus, maar haalde die door drie keer met 3-0 te winnen en twee keer met 2-1 te verliezen. Marc Bras (10k) scoorde de beste persoonlijke prestatie in deze poule, en niet alleen in deze poule maar ook in de hele competitie, en mocht daarvoor dus de gecombineerde prijs in ontvangst nemen.

Ook in de tweede klasse was er nog in de laatste rond een beslissingsmatch. Het eerste team van de combiclub uit het Groene Hart (Alphen, Gouda en Zoetermeer) speelde tegen Groningen 3, en beide teams waren nog ongeslagen. AGZ 1 toonde zich het betere team en won met 2-1 de match en daarmee de poule. Heike de Rijk (2k), bord 2 van Groningen 3, pakte dat ene bordpunt en daarmee ook nog de troostprijs door de prijs voor beste persoonlijke prestatie van deze poule te winnen.

De eerste klasse was al eerder in het seizoen overtuigend te prooi gevallen aan team Nijmegen/Wageningen 1. Zij wonnen ale matches, en verloren alleen 1 bord tegen Eindhoven 1, wat tweede werd in de poule. De individuele prijs ging hier naar Johan van Wijngaarden (1k) van Amstelveen 1, die ondanks het feit dat hij alleen maar danspelers trof toch twee partijen won, waarbij vooral de overwinning tegen Siu Hong Chung (3d) een topprestatie was.

In de hoofdklasse stelde Groningen 1 al 's ochtends de overwinning zeker door overtuigend met 3-0 van Amsterdam 1 te winnen. Ook de volgende twee matches, tegen Leiden 1 en Den Haag 2, werden met 3-0 gewonnen, waardoor Groningen 1 met kop en schouders bovenaan eindigde met slechts 1 verloren bordpunt tegen de uiteindelijke nummer twee in de poule, Den Haag 1. De individuele prijs hier ging naar Jan Petzold (2d) van Den Haag 2, die alleen de partij tegen Groningen 1 verloor, maar met vier (van de in totaal vijf) gewonnen partijen een sleutelrol had in de handhaving van Den Haag 2 in de hoofdklasse.