Johan van Wijngaarden kampioen Nederlandse Internet Competitie

Op 3 maart werd in het NDC in Utrecht de finale gespeeld van de Nederlandse Internet Go Competitie. Ondanks het kleine aantal partijen dat op deze dag gespeeld werd, was het een zeer spannende ontknoping van de competitie. Een aardige bijkomstigheid was dat één van de deelnemers in de hoofdklasse niet aanwezig kon zijn voor de ontknoping, dus de partij tussen Gijs van Swaaij en Niels van den Bogaert werd ter plekke op internet gespeeld (zie foto).

In de tweede klasse was het wat minder spannend, omdat daar de beslissing eigenlijk al gevallen was. Han Ellenbroek stond bovenaan met 4 punten, en alleen Steven van Dijk zou nog gelijk met hem kunnen komen door van Klaas van der Laan te winnen. Steven haalde het punt binnen, maar omdat hij in een eerdere ronde al van Han had verloren, kon hij daarmee Han toch niet meer van de 1e plaats afhouden.

In de eerste klasse gingen Eltjo Poort en Martin Finke samen aan de leiding met 3 punten. Na de eerste ronde op de slotdag werd het nog spannender, omdat Martin de 1e ronde niet hoefde te spelen, Eltjo zijn partij tegen Tommy Tjong verloor, en Leon Groenemeijer van Ivo Tonkes wist te winnen. Daarmee stonden er maar liefst 3 spelers op 3 punten, waarbij Martin en Eltjo nog tegen elkaar moesten spelen. Die partij won Martin, maar omdat Martin in een eerdere ronde van Leon had verloren zou Leon hem zelfs nog voorbij kunnen komen door zijn partij in de laatste ronde tegen Tommy te winnen. Dat werd een spannende partij, maar wegens een fout in het middenspel kwam Leon iets achter te staan, zodat Tommy uiteindelijk met wit de partij won met 5.5 punt. En waarmee de winst in de 1e klasse naar Martin Finke ging.

Ook in de hoofdklasse was het bijzonder spannend. Daar gingen voorafgaand aan de slotdag 3 spelers aan de leiding: Arend-Jan Westhoff, Johan van Wijngaarden en Rob van Fucht, elk met 3 punten. Van die 3 speelde alleen Johan in de eerste ronde van de slotdag, en omdat hij die partij verloor stonden in de tussenstand voor de laatste ronde nog steeds 3 spelers op 3 punten. In de laatste ronde speelden Arend-Jan en Rob tegen elkaar, maar omdat Johan in eerdere ronden zowel van Arend-Jan als van Rob al gewonnen had, hoefde hij in de laatste ronde “alleen nog maar” te winnen om zeker te zijn van de overwinning in de hoofdklasse. Dat bleek niet helemaal triviaal te zijn: zijn partij tegen Roel Bloo was een tijdje behoorlijk spannend, en was de allerlaatste partij om beslist te worden. Ergens in het middenspel maakte Roel een fout waardoor er een groepje van 6 stenen afging, en daarmee werd Johan van Wijngaarden Nederlands internetkampioen winter-2017-2018. Ook Rob van Fucht zette een prachtige prestatie neer door in de laatste ronde van Arend-Jan Westhoff te winnen, waarmee hij overtuigend tweede werd.