Succesvolle 1e editie D•DGT 2017

Jeremy van Haastert 12k won op 9 juli het D•DGT 2017 toernooi met 4 uit 4, Gerard Slooven 10k werd tweede en Stefan van der Steen 13 k werd derde, beide met 3 uit 4. Met 12 deelnemers was de eerste editie van het Dubbel Digit Toernooi in Utrecht een succes. In vier ronden werd er fanatiek gestreden voor de drie prijzen: twee door DGT beschikbaar gestelde goklokken, een 19x19/13x13 speelset en een boek over leven en dood van de spellenwinkel Het Paard uit Amsterdam. Primeur was de afbeelding op een banner van een binnenkort verkrijgbare byo-yomi goklok, type 1005. Een speciaal voor go en shogi gemaakte klok. Wat opviel was dat niet alle spelers ervaring hadden met het spelen met byo-yomi. De inleiding en nabespreking door Han van der Pluim werd zeer gewardeerd. Huib Olij, namens de breedtesport sectie van de Nederlandse Go Bond, reikte de prijzen uit. Naast de deelnemers waren er nog drie spontane bezoekers die wilden kennismaken met go. Al met al een geslaagd toernooi en zeker het herhalen waard! Lees verder voor de gehele uitslag.

Andrii Kravets nieuwe EGF Pro

De finale van de EGF Pro kwalificatie is gewonnen door Andrii Kravets, die daarmee de 6e Europese Go Professional wordt. In de voorrondes wist Rob van Zeijst zich bij de laatste 4 kanshebbers te scharen, door van Oscar Vázquez te winnen. In de halve finale verloor hij helaas (met een half punt!) van Victor Lin. In de andere halve finale won Andrii Kravets van Jonas Welticke, en in de daaropvolgende finale dus ook van Victor Lin.

Word nu lid voor half geld!

Vanaf 1 juli kost een lidmaatschap 50% minder. Word nu lid en je bespaart de helft.

 • € 18,00 lid
 • € 13,00 internetlid
 • € 10,50 studentlid
 • €   6,75 jeugdlid

Klik hier om lid te worden.

Record: 66 Nederlandse spelers op EGC2017!

Er hebben zich 66 Nederlandse spelers aangemeld voor het Europees Go Congres 2017 in Oberhof, Duitsland. Na Duitsland zijn we de grootste delegatie.

Degenen die al eens op een Europees Go Congres waren weten hoe leuk zo'n congres is. Als je er nog nooit was: een Europees Go Congres is één groot feest. De sterkste deelnemers spelen om de Europese titel, waarbij je kunt toekijken en prof-commentaren kunt horen. Je kunt ook zelf meespelen: in elke leeftijdscategorie en in elke sterkte vind je enorm veel tegenstanders. Er komen deelnemers uit heel Europa, maar ook uit Azië. Naast het hoofdtoernooi worden er  diverse serieuze en minder serieuze neven-toernooien gehouden, waaronder 13x13, 9x9, rapid, blitz, paar-go, yose-go, biathlon-go en crazy-go. Ook kinderen zijn van harte welkom, en als je genoeg go hebt gespeeld kun je in de omgeving van het congres het prachtige Thüringer woud gaan verkennen. Kortom: een aanrader!

Najaarsronde NGC

De uiterste inschrijfdatum voor de najaarsronde van de NGC voor teams is 1 september 2017. Je hebt tot en met die dag de tijd om in en uit te schrijven en mutaties door te geven voor deelnemende teams aan de NGC. De speelweken zijn: 38, 40, 42, 46 en 48. De slotdag vindt plaats op zaterdag 9 december. Meer informatie vind je hier.

Go Bulletin 33 (juni 2017)

Het nieuwe bulletin is uit en is digitaal naar alle leden gestuurd!

In dit nieuwe Go Bulletin veel verslagen: in Den Bosch vond Go in Duketown plaats, waar Rob verslag van doet. Het Apeldoorns Toernooi had dit jaar minder deelnemers dan voorheen, maar dat mocht de pret niet drukken.
En in Amsterdam werd alweer de 46e editie van het Amsterdam International Go Tournament georganiseerd. In dit bulletin lees je ook over de NiGC en kun je verder oefenen met de 13e Puntensprokkel.

Veel leesplezier!
De redactie
Veel leesplezier!

De redactie P.S. Wel lid maar geen bulletin ontvangen via e-mail? Het nieuwe bulletin van de Go Bond is voor leden te downloaden op de website (na inloggen).

Ontwerpwedstrijd Zomergo mok

De trouwe bezoekers van Zomer- en Wintergo hebben er al een aantal in de kast staan: een bonte verzameling mokken. De laatste twee edities van Zomer- en Wintergo konden de deelnemers een mok bestellen met daarop hun (bij)naam en een afbeelding. Een leuk aandenken en collectors item, maar ook erg praktisch. Hoe vind je anders jouw mok terug in een groep van 60-100 mensen?

Voor de komende editie van Zomergo willen we het iets anders doen. Waar de vorige mokken ontworpen waren door leden van de organisatie, willen we nu het creatieve talent in de gowereld aanboren. We willen de leden vragen om een ontwerp te maken voor de mok van 2017. Uit de inzendingen kiezen we de leukste en die zullen we afdrukken op zo'n 40 mokken.

Wat zijn de technische eisen waar je ontwerp aan moet voldoen?

 • Maak je ontwerp digitaal en lever het aan als PSD- (photoshop), JPG- of PNG-bestand.
 • De afbeelding wordt afgedrukt op 19 bij 8,5 cm, oriëntatie landscape.
 • De resolutie is 300 DPI, dus dan kom je uit op 2250 bij 1000 pixels.
 • Het kleurprofiel is RGB.
 • Voor wat het ontwerp betreft, ben je helemaal vrij. De enige restrictie is dat er in ieder geval "Zomergo 2017" in moet staan en dat er ruimte moet zijn om een naam in te kunnen voegen.
 • Stuur je ontwerp(en) in vóór 10 juli naar rob.friederichs@gmail.com.
  De winnaar krijgt een dag gratis verblijf bij Zomergo 2017 en uiteraard een gratis mok. En... eeuwige roem.

  Utrechts Go Toernooi 2017 gewonnen door Rudi Verhagen

  (toernooiverslag van Martin Finke)

  Ook dit jaar was het Utrechts Go Toernooi weer een succes: 46 deelnemers vonden hun weg naar de speellocatie op 10 minuten wandelen vanaf het centraal station. Ook de traditionele avondactiviteit bij het Utrechts Go toernooi werd druk bezocht met 25 deelnemers. De avondactiviteit was dit jaar een (voortreffelijk door Han Ellenbroek verzorgde) barbecue. De barbecue werd spontaan muzikaal ondersteund door quatre main spel op de piano.

  Na de barbecue werd er een verschrikkelijk oneerlijke variant gespeeld van jokergo waarin ondergetekende continu nieuwe opdrachten aan de deelnemers gaf in de trant van: vervang de laatst gespeelde zwarte steen door een witte, de volgende drie zetten mag wit niet plakken of zwart mag door twee witte bamboes knippen. Het oneerlijkste was nog wel dat er geen winnaar was van dit bijtoernooi.

  Dat brengt ons bij het hoofdtoernooi. De top van het toernooi werd als vanouds gevormd door de vierde en vijfde dannemannen die elkaar naar het leven stonden. Toen de figuurlijke kruitdampen waren opgetrokken was er een duidelijke winnaar: Rudi Verhagen 4d die al zijn partijen wist te winnen. De tweede plaats was voor Michiel Eijkhout 5d met 4 uit 5. De derde plaats was voor Gerard Nederveen 2d (nog wel), de vierde plek voor Dave de Vos 3d en de vijfde plek voor Robert Rehm 5d alle drie met drie uit drie. Maar er waren meer winnaars, de 4 uit 5 punters: Zoë Peters 4k, Huib Olij 5k, Stefan van der Steen 13k (op zijn allereerste officiële toernooi) en Miriam van de Hout 16k . Volledige uitslag staat binnenkort in de EGD database. De eerste deelnemers voor het TvU eind juni 2018 hebben zich al weer aangemeld.

  NiGC derde ronde: een impressie

  De derde ronde van de NiGC is op 15 juni gespeeld. Alle uitslagen van deze ronde en de partij-besprekingen van de vorige ronde zijn hier terug te vinden op de website. Onderstaand een impressie van deze ronde door Martin Finke:

  Spannend voorval tijdens deze ronde: computerellende. Kun je je de stress voorstellen, zit je midden in een mooie partij go van de NiGC en dan doet je laptop het ineens niet meer! Stress, snel een andere laptop, sh*t daar staat geen kgs op.. Snel installeren en zes minuten of zo later toch weer kunnen spelen. Meteen een grote groep in de ellende en misschien eraf, opgeven of toch maar doorspelen?? Gewoon eerst de wedstrijdleider in verwarring brengen door dankje te zeggen en dan toch weer door te spelen. Half uurtje later partij beslist en uiteindelijk maar met een punt of 5 verloren. Maar het was wel een mooie (knok) partij.

  Heb je dat ook wel eens zo'n partij dat je een rekenfout maakt in de tweede hoek en er een groep in de problemen achterblijft? Toch maar ergens anders spelen en een groot moyo claimen. Ha, mijn tegenstander gaat erin staan met een groter groeiende groep. Hmm, die groep heeft nog geen twee ogen, wel drie mogelijk valse ogen en een scheel oog. Het moet dus subtiel, eerst maar ergens anders dreigen met die halve dooie sliert, lijkt te gaan lukken mijn tegenstander ziet het gevaar nog niet. Gelukkig hoef je op internet geen pokerface te houden dat scheelt weer. Ziet hij het nu: Ja/Nee/Ja/Nee. Nee, hij ziet het niet en het wurgkoord sluit zich. Yes, een grote groep in mijn moyo gevangen en partij beslist. Weer een puntje (niet) verdiend, maar ja, bij go tel je gelukkig pas aan het eind van de partij.
      
  Kortom het was weer een leuke NIGC avond!

  Abonneren op Nieuws