UItslag Parengo 2018 en 2019

Zaterdag 8 december was het Nederlands kampioenschap Parengo waarbij door 11 paren gestreden werd om de titel voor 2018. Het was een toernooi waarin hard gestreden werd tegen de tegenstanders, tegen de klok, tegen de vermoeidheid van een jetlag en dat alles in juiste rotatievolgorde wie wanneer mocht spelen.

Menig partij werd pas in de eindfase beslist met secondes op de klok, er werden zelfs een aantal partijen beslist door het vallen van de vlag in al dan niet verloren stand. In alle stress bleek zelfs het tellen lastig, er moest in alle zenuwen een eindstand herteld worden om de uitslag vast te stellen. Ook de halfpunts uitslag kwam voor.

Het aantal groepen dat van levend naar dood en weer terug naar leven ging, is bij Parengo duidelijk groter dan bij gewoon go, maar dat is één van de charmes van Parengo. Het vooruit denken blijft lastig; je weet vaak niet wat er drie zetten later weer op het bord staat als je weer een zet mag doen. Daarbij was het ook een toernooi met een straf tempo met vier partijen op één dag, met 45 minuten per paar per wedstrijd bedenktijd.

Maar uiteindelijk leverde het wel een winnaarspaar op die zich Nederlands kampioen Parengo 2018 mag noemen: Yvonne Roelofs en Michiel Eijkhout. Zij hadden in Japan op het WK goed geoefend (daar hadden ze een Japans paar van 6e en 7e dan verslagen) en konden al hun vier partijen in winst omzetten, ondanks een flinke jetlag.

Een tweede plaats was er voor Karen Pleit en Koen Pomstra en een derde plaats voor het paar Justyna Kleczar en Kim Ouweleen. Speciale eervolle vermelding voor het paar Sandra Vos en Herman Hiddema, die in de nevengroep al hun partijen, ook tegen op papier sterkere tegenstanders, wisten te winnen.

Parengo in 2019

2019 wordt een speciaal jaar voor Parengo in Nederland, omdat dan (25 en 26 Mei) in Groningen het Europees kampioenschap Parengo wordt georganiseerd, waarin alle Nederlandse paren mee mogen spelen. Daar wordt mede gestreden om kwalificatie voor 2020, waarin een Olympische editie van het WK Parengo wordt gehouden waaraan Nederland ook mee mag gaan doen. Kortom Parengo leeft in Nederland en gaat mooie tijden tegemoet.

 

Auteur: Martin Finke